Datum objave: 27. November 2023.
Kategorija: Knjižnica | Naslovnica

Prvašići u projektu Naša mala knjižnica

Ove školske godine učenici prvog razreda naše matične i područne škole s učiteljicama Ednom Kirasić i Danijelom Matijević-Šimić te knjižničarkom Majom Knežević Djak prijavili su se za sudjelovanje u međunarodnom projektu Naša mala knjižnica. Glavni cilj projekta je poticanje kritičkog čitanja od najranije dobi, kreativnog izražavanja te upoznavanje sa književnim stvaralaštvom europskih autora.
 
U utorak, 22. studenoga održana je prva radionica tijekom koje je knjižničarka učenicima pročitala slikovnicu ''Zvonko'' litavske autorice Audre Baranauskaite. Priča je to o jednom neobičnom dječaku kojemu se događa neobična stvar: ima dana kad ništa ne vidi, a ima i dana kada ništa ne čuje. Čitanju slikovnice prethodio je razgovor o tome koja sve osjetila imamo, čemu nam služe i kako bi nam bilo kada ne bi imali jedno od njih. Potom je uslijedila zabavna igra: učenici su s povezom na očima izvlačili iz vrećice nepoznati predmet i koristeći se osjetilom dodira pokušali pogoditi o čemu je riječ. I u tome su bili izvrsni! Začas bi imenovali nepoznati predmet: klupko vune, drvenu kocku, ključeve, ljepilo i dr… Nakon čitanja slikovnice rješavali su zadatke u kreativnoj knjižici, a veseli dvosat završili su s još jednom igrom: ponovno se služeći rukama odnosno osjetilom dodira, učenici su s povezom na očima pogađali osobu koja sjedi ispred njih. Naizgled jednostavna i zabavna slikovnica uvela nas je u problematiku osoba s teškoćama, a pred nama je još pet druženja uz vrhunska književna ostvarenja za djecu.
Maja Knežević Djak, knjižničarka
 
 

 

Pročitajte još

Dobro nam došli, učenici!

Dobro nam došli, učenici! Jutros je naša škola otvorila svoja vrata novim i starim učenicima po prvi put ove školske godine. Uz uvodnu riječ ravnatelja Škole i načelnika Općine Plaški, molitvu svećenika i puno lijepih želja za uspjeh u novoj školskoj godini, učenici...

Skip to content